Salutare, dragi prieteni!
Astăzi vorbim despre ceaiul verde, mai specific câteva informații generale, beneficii, efecte adverse și contraindicații.
Pentru că populariatea ceaiului verde a început să crească și în România, am încercat să adunăm informații utile pentru a înțelege de ce ceaiul verde ar trebui să se afle la loc de cinste în dieta noastră zilnică.
După cum bine știți ceaiul verde poate fi consumat sub formă de lichid, sau în formă concentrată de tablete. Dar pentru a menține articolul cât mai specific vom canaliza informațiile pe ceai verde în formă de licoare.
Ceaiul verde provine din planta numită Camellia sinensis ( în traducere planta de ceai). Aceeași plantă este folosită pentru producerea ceaiului verde, negru, galben, alb, oolong si pu-erh, realizate prin metode diferite pentru a obține grade diferite de oxidare, de aici se observă variația de culoare.
Procesul prin care este realizat ceaiul verde permite frunzelor să rețină molecule importante numite polifenoli, substanțe clasificate ca antioxidanți. Ceaiul verde este realizat printr-un proces de oxidare de scurtă durată, prin care frunzele proaspăt culese sunt expuse la temperaturi ridicate, proces ce permite ca planta să rețină antioxianți puternici numiți polifenoli. Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători organismului.
Acțiunea polifenolilor este reponsabilă pentru diminuarea inflamațiilor, protejează cartilajele, luptă împotriva virusului HPV (human papilloma virus), etc.
O altă substanță esențială a ceaiului verde este cafeina (între 2% - 4%). Cafeina este responsabilă pentru îmbunătățirea memoriei și stării generale de alertă a organismului. Cafeina stimulează sistemul nervos, inima și sistemul muscular, prin favorizarea creșterii de neurotrasmițători.
Consumat în cantități moderate, ceaiul verde este cel mai probabil o alegere sigură pentru majoritatea adulților.
Totuși trebuie să ținem cont că ceaiul verde conține o cantitate de cafeină semnificativă și toate contraindicațiile care se aplică consumului în exces a produselor cafeinizate, se aplică și ceaiului verde.
Un număr de maximum trei cești pe zi este recomandat de medici. Dar supraconsumul, un număr de peste 5 căni pe zi (de exemplu), poate atrage dureri de cap, nervozitate, probleme stomacale, irascibilitate, insomnie, bătăi neregulate ale inimii, etc.
Specialiștii avertizează de asemenea că supradoza de ceai verde inhibă absorția fierului în organism.
Ceaiul verde trebuie consumat cu precauție în timpul sarcinii și alăptării, în cazuri de anemie, glaucom, sindromul colonului iritabil, sângerări, probleme ale ficatului, hipertensiune sau alte afecțiuni ale inimii, osteoporoză, etc.
Trebuie să menționăm că ceaiul verde interacționează și cu anumite clase de medicamente, printre cele mai comune enumerăm: antibiotice, anticoncepționale, medicamente pentru depresie, etc. Cel mai indicat este să dicutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dubii în privința consumului de ceai verde sau a altor suplimente alimentare.
Mulțumim pentru timpul acordat și sperăm că articolul nostru v-a ajutat să vă deschideți apetitul pentru o ceașcă magică de ceai verde.
Pentru a savura un ceai verde de calitate vă recomandăm unul dintre sortimentele propuse de Taylors.